Usluge

Nakon dugog profesionalnog iskustva u Italiji u oblasti asistencije i konsaltinga vezanih za zakon o radu i civilnu odgovornost uopšte, uključujući onu o saobraćaju i neefikasne zdravstvene službe, firma Di Muzio & Partners već oko 10 godina prisutna je i u raznim inostranim zemljama i pruža čitavu mrežu profesionalnih usluga kompanijama i stručnjacima, a u cilju internacionalizacije.

Svetska ekonomija je prošla u poslednjoj dekadi kroz jednu pravu revoluciju, stoga naše malo i srednje preduzeće nije spremno da primi sve ogromne mogućnosti koje ona nudi.

Iako svesni da svetska ekonomija ima mnogo prednost, ali i mnogo nedostataka, verujemo da se danas teško može misliti o poslovanju ili profesionalnim aktivnostima ako se prethodno ne isplanira prisustvo na tržištu koje nije više lokalno već ima za cilj nova tržišta iz Evrope i šire, uzimajući u obzir globalizaciju koja je nezaustavljiva.

Ovo su nova pravila tržišta sa kojima se treba suočiti.

I ne treba da se zaboravi da u italijanskoj ekonomiji postoji jedan jaz koji je teško prevazići, a određen je jezikom. Naša ekonomija, i nažalost samo ona, ‘’govori’’ italijanski, dok svetska ekonomija ‘’govori’’ jezike kao što su kineski, ruski, španski, engleski, nemački, pa čak i arapski jezik.

S obzirom na ove velike prepreke za male i srednje italijanske kompanije, naša firma namerava ponuditi konsultativni doprinos u strateškom planiranju kompanije koju mogu usvojiti čak i firme profesionalci.

Jedna velika kompanija je organizovana tako da već ima svoje predstavništvo u inostranstvu, zakonsko područje i ostalo, dok jedna mala kompanija (i u Italiji se smatra malom firmom ona koja broji 250 zaposlenih) nije organizovana u tom smislu.

Naša firma može ponuditi stručnu podršku, koja se odnosi na:
 1. Analizu budžeta
  Jedna “zdrava” kompanija treba da planira svoje investicije, uključujući i svoje prisustvo u inostranstvu. Naša firma može izvršiti analizu finansijskih izveštaja u pogledu strateškog planiranja investicija i vezano za poslovnu stvarnost.
 2. Istraživanje tržišta
  Sve kompanije nastoje da prodaju proizvod. Ali gde? U kojoj zemlji? Istraživanjetržišta je ključni korak za koncentraciju finansijskih i ljudskih resursa kompanije.
 3. Potragu za kupcima (inostrani prodavci)
  Možemo stvoriti poslovne odnose sa lokalnim distributerima u različitim područjima i zemljama, posebno širom Balkana, u Rusiji i na području bivšeg SSSR-a, u Turskoj, Aziji, Severnoj Africi i u Severnoj Evropi.
 4. Planiranje prodaje i cena
  Prodavati u nekoj zemlji znači i suočiti se sa problemom prodajne cene, uzimajući u obzir da u današnje vreme italijanska proizvodnja nudi vrlo visoke cene u odnosu na ekonomiju nekih zemalja, dok su te cene u isto vreme adekvatne u odnosu na ekonomsko stanje nekih drugih zemalja i oblasti. Kompaniji u potrazi za najboljom cenom je potrebna pomoć koja je vezana direktno za poznavanje tržišta, navike lokalnog stanovništva i njihovih običaja, i naša firma je u stanju da deluje kao odličan partner za socio-ekonomsko poznavanje tržišta.
 5. Reviziju tržišta
  Dobra revizija omogućava svakome da dobro analizira tržište i da se prilagodi specifičnostima određene poslovne ponud . Na primer, ako firma namerava da proda pršut na Balkanu, treba da zna da je u oblasti pri obali pršut vrlo dobrodošao, dok je u unutrašnjosti Balkana (Bosna i Srbija) karakterističan onaj dimljeni.
 6. Nabavku sirovina
  Često italijanske kompanije koje proizvode u Italiji, u inostranstvu mogu naći sirovine za njihov proces proizvodnje i to po vrlo privlačnim cenama. Misli se, na primer, na firme koje se bave plastičnim materijalima i kojima mi, zahvaljujući važnim odnosima koje smo ostvarili na području Rusije, bivšeg SSSR-a i Azije možemo obezbediti kupovinu, svih proizvoda dobijenih iz nafte (polietilen, polipropilen, i polimeri uopšte).
 7. Stvaranje zajedničkog ulaganja
  Svetski privlačnan made in Italy je još uvek vrlo jak: ‘’know-how’’ koji potiče iz tradicije i iz poznavanja italijanskih preduzetnika se traži u raznim zemljama, kako bi se stvorila zajednička ulaganja s lokalnim preduzetnicima. Naša firma ima niz uspostavljenih odnosa i zahteva da se stvori zajedničko ulaganje i u novim oblastima.
 8. Preseljenje dela ili čitavog sistema proizvodnje
  Italijanske kompanije koje proizvode u Italiji moraju se suočiti sa konkurencijom na tržištu polazeći od troškova rada koji iznose 122% (zaposleni sa mesečnom platom od 1.00 ,00 € eura košta kompaniju 2.200,00€), zatim poreza čija je stopa od 50% naviše , a bez ikakvih olakšica. U zemljama u kojima poslujemo, postoji mogućnost da se troškovi rada smanje za više od 60%, a trošak u vidu poreza i taksi oko 3 -40% i da se ostvare olakšice, kako finansijske tako i one poreske.
 9. Ulazak u proizvodnju i prodaju u tax free zone
  Postoje takozvane slobodne zone, koje se ne nalaze daleko od severne Italije, i gde se može ostvariti nulti porez (0) u za investicije u proizvodnju, kao i carinske olakšice na transferima proizvoda proizvedenih u toj oblasti.
 10. Susret tehnoloških i industrijskih inovacija u cilju obnove proizvodnih procesa:
  Ogromno bogatstvo znanja i mogućnosti na različitim nivoima dozvoljava našoj firmi da podrži kompanije koje postaju naši klijenti, pružajući i davajući na raspolaganje industrijske informacije koje su korisne za procese inovacije kao i reindustrijalizacije procesa koji su već u toku.
 11. Finansiranje za internacionalizaciju
  Naša firma može pratiti celi tok ispitivanj , pod organizacijom SIMEST, za pružanje finansija namenjenih internacionalizaciji firme. Kao što je poznato ovaj instrument se odnosi na davanje sredstava namenjenih za komercijalni prodor na strana tržišta od strane italijanskih kompanija. Takvo finansiranje može biti predloženo za bilo koju stranu zemlju koja nije članica EU. Finansiranje kome se može pristupiti je nisko-beskamatni kredit za troškove osoblja, putovanja, smeštaja, pripreme studija izvodljivosti koje se odnose na komercijalne investicije. Finansiranje pokriva do 100% od planiranih rashoda i može snabdeti i do 12,5% prosečnog bruto-prometa poslednje tri godine.
 12. Finansiranje zajednica i olakšice
  Naša firma se bavi istraživanjem i projektovanjem finansija zajednice. U tom kontekstu, imamo prednost koji se odnosi na niz saradnji sa međunarodnim telima i organizacijama, s ciljem usmerenim ka istraživanju finansija koje se odnose na projekte istraživanja i inovacija i u okviru programa Horizon 2020.